ONZE BOERDERIJ
Zware 'boll'n'
Op onze boerderij houden we 3.300 rosékalveren. Dit zijn kalveren die tot een leeftijd van maximaal een jaar op ons bedrijf blijven. We praten over kalveren, maar als ze ons bedrijf verlaten zijn het zware ‘boll’n’ van meer dan 400 kilo. Alle jonge kalveren komen van Duitse melkveehouders. Dat is een bewuste keuze. In ons achterland - Nordrhein-Westfalen en Nedersaksen - zijn veel melkveehouders actief. Na een relatief kort transport komen ze op ons bedrijf.


STERKE KALVEREN
Kalveren die in de toekomst geen melk geven - zoals stierkalveren – worden door de melkveehouder verkocht aan een veehandelaar. Hij brengt ze naar een verzamellocatie waarna wij ze kunnen aankopen. Alle kalveren zijn minimaal vier weken oud voordat ze het melkveebedrijf verlaten. Op dat moment zijn ze sterk genoeg om op transport te gaan. Na aankomst op ons bedrijf krijgen ze gedurende zes weken een rantsoen van melk en ruwvoer. Daarna krijgen ze een mengsel van verschillende ruwvoerders dat gericht is op een goede vleesgroei voor het smakelijke rosékalfsvlees. Van dieren die voor de melkveehouder weinig waarde hebben, maak wij dus een hoogwaardig stukje vlees.

REGIONALE TEELT
De ruwvoerders telen we voor een groot deel zelf. We hebben een kleine 50 hectare grond in eigendom en een kleine 20 hectare pacht waarop we veelal mais telen. Daarnaast kopen we mais in bij akkerbouwers in de buurt, vooral bij onze Duitse buren. De helft van het rantsoen van onze kalveren bestaat uit regionaal geteelde mais. Dat is gunstig voor de CO2-footprint van ons kalfsvlees omdat er weinig transportkilometers zijn gemaakt. Naast mais krijgen onze kalveren vooral restproducten uit de levensmiddelenindustrie zoals: aardappelstoomschillen, Corngold en tarwegistconcentraat. Een kalf is een gewoontedier, daarom is het belangrijk om een stabiel, kwalitatief hoogwaardig rantsoen te voeren; dagelijks vers, op een schone gladde ondervloer.
SCHAAPSKUDDE
Naast rosékalveren houden we ook honderd schapen van het ras Swifters. Deze schapen onderhouden zonneweide Drieland. Onze Swifters doen zich te goed aan het gras - dat zo mooi kort blijft - zodat de zon maximaal zijn werk kan doen. Zo wordt de beschikbare grond maximaal duurzaam benut. Het beheer van de schaapskudde doen we samen met Pascal en Niek Wilke.
